Akoestische piano versus digitale piano

Beginnende pianospelers vinden de keuze tussen een akoestische of een digitale piano vaak moeilijk. In dit artikel proberen we de voor- en nadelen op een rij te zetten.

Samengevat

Digitaal of akoestisch, het is een groot verschil. Het spelen op een akoestische piano is een belevenis. De samenklank van de circa 220 snaren, het mechaniek plus het hele proces wat in gang wordt gezet en het pedaalgebruik. Een digitale piano kan dat maar beperkt nabootsen. De werking van digitale piano's berust op sampling. Pianogeluid wordt opgenomen en in digitale vorm omgezet. Bij het indrukken van een toets wordt de sample afgespeeld. Bij een akoestische piano heb je oneindig veel aanslagniveaus met bijbehorende boventonen. Op een akoestische piano kan de pianist klank ter plaatse maken, op een digitale piano is dat beperkt tot het afspelen van een aantal vooraf opgenomen klanken. Een akoestische piano gaat generaties mee en kan een leeftijd van 80 tot 120 jaar bereiken, een digitale piano gaat circa 10 jaar mee. Maar een digitale piano is circa 50% goedkoper.


Akoestische piano

Pluspunten
De "real thing"
Gaat generaties mee (80-100 jaar)
Ook voor gevorderden voldoenend
Prachtig meubel
Houdt lang waarde
Minpunten
Hogere prijs (3.000-10.000 euro)
Moet gestemd worden
Geen hoofdtelefoon (meerprijs silent piano)

Digitale piano

Pluspunten
Lagere prijs (circa 2.500 euro)
Volume aanpasbaar en hoofdtelefoon
Meer mobiel
 
Minpunten
Geen voldoening voor gevorderde spelers
Verliest snel waarde
Gaat maar circa 10 jaar mee
Klank en speelaard kunstmatig
Duur traject bij snelle overstap naar akoestisch

Voordelen akoestische piano

Het grootste voordeel van de akoestische piano is natuurlijk dat het "the real thing” is. Een digitale piano kan niet tippen aan de oorspronkelijke (samen)klank en laat veel minder nuances horen.

Het spelen op een goede akoestische piano is een belevenis. De samenklank van de circa 220 snaren, de toetsaanslag met het mechaniek plus het hele proces wat in gang wordt gezet wanneer een toets wordt aangeslagen, het gebruik van het pedaal, visuele aantrekkingskracht, de interactie met de ruimte, de pianotraditie – een digitale piano kan dat maar beperkt nabootsen. Op een akoestische piano kan de pianist klank ter plaatse maken. Bovendien gaat een akoestische piano generaties mee en kan een leeftijd van 80 tot 120 jaar bereiken.

Als je een beginner bent, maken de klanken en toetsaanslagen van een goede digitale piano de eerste 2-3 jaar niet veel verschil voor het leerproces. Naarmate de vorderingen zal de digitale piano minder bevredigend worden. En na een aantal maal dat je een mooie akoestische piano bespeelt, is er geen weg meer terug. Je kunt dus wel tijdelijk op een digitale piano spelen.

Hoewel digitale piano’s steeds beter worden en dichter in de buurt komen van het geluid van een echte akoestische piano, is er, tot op heden, niets dat het bespelen van een fraai akoestisch instrument evenaart.

Waar verliest een digitale piano het van de akoestische piano? Het sustain pedaal op de meeste digitale piano's is slechts een aan/uit schakelaar, op de akoestische piano is het een gradueel proces. Het mechaniek van de toetsen moet synthetisch de complexe speelaard (toetsgedrag) van een akoestische piano nabootsen. Het geeft niet hetzelfde gevoel en reactie. De digitaal gereproduceerde klank kan individuele noten aardig imiteren maar bespeeld in harmonie zullen de subtiele boventonen van sympatieke resonantie ontbreken. Het geeft een kunstmatige klank en kleur, niet gelijkwaardig aan een echt akoestisch instrument.

En last but not least: pianodocenten raden uiteraard een akoestische piano aan.


Voordelen digitale piano

In een digitale piano zijn er geen hamers en snaren maar wil je wel hetzelfde speelgevoel. Dat kan tegenwoordig vrij goed nagebootst worden en dat tegen een lagere prijs. Als je budget beperkt is heb je voor 2500,- euro een digitale piano met een vrij goede kwaliteit. Voor dat bedrag is er geen goede akoestische piano. Als je anderen niet wilt storen tijdens het spelen of studeren kan je een hoofdtelefoon opzetten (kan tegen meerprijs ook in een akoestische piano). Als je in een appartement of studentenhuis woont is er niet altijd de mogelijkheid om een akoestische piano te plaatsen. Ook als je vaak optreedt zal je met een digitale piano beter af zijn.

Nadelen akoestische piano

De aanschafkosten zijn over het algemeen hoger, zijn moeilijker te verplaatsen, nemen meer ruimte in en moeten 1 à 2 keer per jaar gestemd worden (kosten circa 75,- euro per keer). Vooral de prijs laten beginnende pianospelers voor een digitale piano kiezen. Een goede akoestische piano kost al snel 6.000,- euro. Een goede gebruikte de helft daarvan.

Je hebt al aardige digitale piano’s vanaf 1.500,- euro. Een digitale piano’s biedt ook meer mogelijkheden bijvoorbeeld begeleiding van een band of orkest. Ze kunnen worden aangesloten op een computer of je spel opnemen, of je spel afdrukken in notenschrift. Als je daarbij de voordelen van lagere kosten, gemak, gebrek aan onderhoud, de mogelijkheid om met headphones te spelen, de voordelen voor pianolessen en de mogelijkheid de piano aan te sluiten op een computer optelt, dan heb je een sterke zaak voor de digitale piano. Overigens zijn er ook "silent piano's". Dat is een akoestische piano met een digitale piano ingebouwd waarmee je de piano met hoofdtelefoon kan spelen (meerprijs circa 1200,- euro).


Nadelen digitale piano

Hoewel digitale piano’s een aantal voordelen hebben, is het ook belangrijk de nadelen te bekijken. De levensverwachting van een digitale piano is beperkt, meestal niet meer dan 10 jaar. Verder blijft het een digitale kopie. Het klavier, speelgevoel, subtiele nuance mogelijkheden en klank benaderen slechts gedeeltelijk het akoestische origineel. Gevorderde spelers vinden dan ook nooit voldoening in een digitale piano. Verder verliezen elektronische apparaten zoals de digitale piano snel waarde. Bij akoestische piano’s gaat dat veel langzamer. Het is dus voor de hand liggend dat, als je verwacht dat je snel vorderingen zal maken het traject van eerst een digitale en uiteindelijk een akoestische piano veel duurder is. Je kunt dan beter direct beginnen met een akoestisch instrument.

Openingstijden

Welkom bij Piano Select

Naar aanleiding van de richtlijnen die zijn gesteld door de overheid inzake het Corona virus hebben wij maatregelen getroffen en kunnen wij u in onze showroom / werkplaats blijven ontvangen. Indien gewenst kunnen wij u ook op afstand informeren en adviseren middels video- en audiobestanden. Ook bieden wij u de mogelijkheid tot het maken van een privé afspraak, waarbij u alleen of met meerdere personen de showroom kunt betreden. Accessoires en instrumenten die via de website worden besteld, worden uiteraard gewoon geleverd.

Mocht u vragen hebben omtrent de Corona maatregelingen of over onze producten en service, verwijzen wij u graag door naar onze contactpagina.

Ook plaatsen wij komende tijd elke week een nieuwe video van onze actuele werkzaamheden in de werkplaats. Zo kunt u meekijken met de revisie werkzaamheden van een U3 Yamaha Piano. Deze video's zijn te bekijken op onze Facebookpagina.

Muzikale groet,
Fam. Vreugdenhil

 maandag open op afspraak c.q. stemafspraken
dinsdag 10.30 - 17.00 uur
woensdag 10.30 - 17.00 uur 
donderdag   open op afspraak c.q. stemafspraken
vrijdag 10.30 - 17.00 uur
zaterdag 10.30 - 17.00 uur

Adres & Route

Piano Select
H.A. Lorentzstraat 120
3331EE Zwijndrecht
Zuid-Holland
Tel. 078-6127088

Partners

Piano Select is
gecertificeerd JUPA dealer
Lid JUPA

Dealer Genio Silent Systemen
Genio Silent Systemen dealer