Een tweedehands piano kopen? Beoordeel zelf de staat van een piano

Overweegt u om een tweedehands piano te kopen? Het is goed mogelijk om zelf de staat van een piano in zekere mate te beoordelen. Piano Select heeft een overzicht gemaakt van de punten waarop u eenvoudig zelf kunt beoordelen wat de staat is van een tweedehands piano. Lees hieronder meer.

De hoogte van een piano

De hoogte van piano's varieert tussen 100 en 135 cm. De hoogte van de piano heeft invloed op de klank. Bij een hogere piano is de zangbodem groter en zijn de snaren langer. Ook heeft de kast meer "luchtinhoud". Dit alles resulteert in een grotere, rijkere en vollere klank. Ook is de dynamiek groter (verschil tussen zachte en luide passages). Verder is er ruimte voor langere toetsen. Dat verbetert de speelaard. Hetzelfde geldt voor vleugels. In een concertzaal ziet u meestal een concertvleugel van circa 275 centimeter lang.

De klank van een piano

De klankkleur of timbre van een piano bepaalt of u over een langere periode tevreden blijft over het instrument. Om dat te kunnen beoordelen moet de piano goed gestemd zijn. Ga er niet vanuit dat de klank na een stemming wel mooi zal worden. Vergelijk de klank van een aantal piano's. Als u nog niet zelf speelt laat dan verschillende piano's voorspelen. Het zal opvallen dat elke piano een eigen klank heeft die bij nadere vergelijking als mooi of niet mooi wordt ervaren. Vertrouw op uw oren!

Slijtage van het mechaniek

Een mechaniek slijt in het algemeen langzaam, maar wel gestaag. Hieronder ziet u de doorsnede van een mechaniek voor 1 toets met daarin een aantal gemerkte punten die hierna worden behandeld.

  • Bij (1) vindt u de vilten invoeringen. Deze houden de toetsen in het gareel. Voel aan de voorzijde in hoeverre u de toetsen zijdelings heen en weer kunt bewegen. Dit moet minimaal zijn. De toetsen moeten elkaar zeker niet kunnen raken.

  • Bij (8) vindt u de hamerkoppen en dempervilt. Om dit te kunnen zien dient u de bovenklep te openen (of liefst vragen of de voorzijde van de piano open mag. Bij Piano Select doen wij dit standaard.) De hamerkoppen mogen geen diepe groeven (meer dan 1mm diep) hebben. Dit kan eventueel gemakkelijk worden weggeschuurd maar is beperkt tot 3, 4 keer schuren omdat er anders te weinig vilt overblijft. Het dempervilt kunt u controleren door de toetsen stuk voor stuk aan te slaan en te luisteren of de toon direct uitdooft na loslaten (let op: de hoogste tonen hebben geen dempers, dit is via de bovenklep goed te zien).
  • Bij (4) vindt u het kapselkoord waarin een veertje is opgehangen. Het veertje zorgt voor een goede repetitie (snel herhaald aanslaan) van de toets. Yamaha piano's met een lager serienummer dan circa 4 miljoen hebben nogal eens de kwaal dat het kapselkoord is verteerd. Het veertje is dan los waardoor de toetsen niet meer snel kunnen repeteren. Een beginnende pianist merkt dat nog niet. Vraag altijd naar de staat van het kapselkoord en of deze is vervangen.

De afregeling

De afregeling van het mechaniek is in hoge mate bepalend voor de speelaard van het instrument. Het maakt het verschil of een instrument tijdens het spelen als prettig wordt ervaren of dat alles veel moeite kost en bijvoorbeeld een snelle triller niet gemaakt kan worden.

Bij (2) vindt u de afvaldop. Daarmee kan de afval (vrijheid tussen de hamerkop en snaar) worden afgeregeld. Bij langzaam indrukken van de toets dient de hamerkop ongeveer bij 2-3 mm voor de snaren te stoppen. Bij silent piano's is deze afstand vergroot naar circa 6 mm.

(3) is de vanger. Een hamerkop dient ongeveer op 15 mm van de snaren na de aanslag opgevangen te worden. De vangersteel is buigbaar om de juiste afstand in te stellen.

(5) is de piloot. Deze kan in hoogte versteld worden en dient zodanig te staan dat het mechaniek precies in beweging komt op het moment dat de toets ingedrukt wordt. Na verloop van jaren ontstaat er ruimte tussen de piloot en het mechaniek. U kunt dit ontdekken door de toets aan het voorste randje op en neer te drukken. U voelt dan de zogenaame "lucht" die er niet hoort te zijn.

(6) betreft de afregeling van het sustain pedaal (rechter pedaal). Deze dient zodanig afgeregeld te worden dat er geen verschil in de demperstand optreedt als een toets is ingedrukt en daarna het pedaal wordt ingetrapt.

Bij (7) vindt u het demper lepeltje. Deze zet de demper in beweging. De demper moet van de snaar loskomen bij een half indrukte toets.

Inwerking vocht

Een droge omgeving is niet bevordelijk voor een piano (gemiddeld lager dan 40% relatieve vochtigheid), maar plaatsing in een te vochtige omgeving (gemiddeld boven 65% relatieve vochtigheid) is op de lange termijn ook niet goed. U herkent dit aan roestige snaren, roestige stempennen en donkere vlekken op het blanke hout van het mechaniek en de toetsen. Laat een dergelijke piano zeker staan.

Leeftijd

De goedkoopste piano's gaan zo'n vijftien tot twintig jaar mee. Goed gebouwde middenklasse piano's zoals de Yamaha U1 of U3 gaan zo'n zeventig tot tachtig jaar mee! Ondanks de lange verwachte levensduur is het raadzaam een niet te oud instrument aan te schaffen. Het instrument gaat dan na aanschaf lang mee en blijft goed zijn waarde behouden. Bij Yamaha instrumenten wordt serienummer 2 miljoen over het algemeen als ondergrens gehanteerd (bouwjaar 1975). Indien in goede staat aangeschaft zal een instrument na die leeftijd nog vele jaren voldoen voor u of uw gezin. Er worden momenteel veel U1/U3 instrumenten voor zeer weinig geld aangeboden (U1 circa € 2.000,-), deze hebben serienummers lager dan 1 miljoen, bouwjaar 1960-1970. Pas op voor deze instrumenten. Een klein aantal zijn nog in goede staat maar de meeste exemplaren kunt u beter mijden. Qua kast zien deze er goed uit (zijn opnieuw gespoten) maar ze zijn vaak technisch in mindere staat ondanks dat er wordt gesteld dat de instrumenten zijn gereviseerd. Verifieer ook altijd het opgegeven bouwjaar. Wij horen geregeld dat er wordt gesmokkeld met de leeftijd. Gebruik daarvoor een bouwjarentabel die u hier kunt inzien en afdrukken.

*** WAARSCHUWING ***
Er worden momenteel veel aantrekkelijk geprijsde "Klassieke" piano's aangeboden. Dit zijn veelal instrumenten van 70 jaar of ouder, in de kleur wit of matzwart. De prijzen liggen zo tussen € 700,- en € 2000,-, vaak met inruilgarantie en zogenaamd gereviseerd. Dit lijken aantrekkelijke prijzen, want ze liggen aanzienlijk lager dan bij nieuwe piano's of A-merk occasion piano's. Helaas zult u de piano-aspiraties van u of uw kinderen met een dergelijk instrument in de kiem smoren! Deze instrumenten klinken niet goed en spelen slecht. Ze zijn gewoon op. Dergelijke piano's worden via marktplaats ingekocht (gratis op te halen of voor een klein prijsje) en daarna wit of matzwart geverfd of gespoten. Voor de winkelier is dit zeer winstgevend, maar u zit met een miskoop! Uw kind zal het piano leren spelen helaas snel opgeven!

Tweedehands piano kopen, wat is een eerlijke prijs?

Door de lange levensduur van hoge kwaliteit piano's neemt de waarde c.q. prijs maar langzaam af. In eerste instantie verliest een instrument direct na aanschaf wel flink waarde. Dat is zo'n 30%-35%. Onderstaande grafiek geeft de circa waarde weer van een occasion piano als percentage van de huidige nieuwprijs. De gegeven waarden gaan uit van een piano in een conditie die voor die leeftijd te verwachten is.
Occasion piano prijzen versus leeftijd

Samenvatting piano kopen

Een piano schaft u meestal aan voor de lange termijn. Of deze blijft voldoen qua klank en speelaard hangt af van de kwaliteit en een goede afregeling. De belangrijkste aspecten van een piano kunt u zelf enigszins beoordelen. Oriënteer u vooraf via het internet voor de gangbare prijzen van bijvoorbeeld een Yamaha U1 of U3. Relateer de prijzen aan bouwjaren. Soms komt u opvallend lage prijzen tegen. Hoedt u zich ook voor de zwart of wit geverfde "klassieke" piano's. Wees argwanend. Kwaliteit en een "dumpprijs" gaan niet samen. Ook hier geldt: goedkoop is duurkoop. Bij Yamaha zoekt u het liefst naar een instrument met een serienummer hoger dan 2 miljoen. Voor goede instrumenten met een lager serienummer moet u geluk hebben. Een winkelier die een redelijke prijs vraagt is in de gelegenheid om goede kwaliteit te leveren. Er kan dan tijd en geld besteed zijn voor de noodzakelijke afregeling en eventueel benodigde vervanging van onderdelen. Ook is een winkelier dan in staat om de betere instrumenten in te kopen. Controleer nog even of u voor een flinke periode garantie krijgt.

Piano Select uw pianowinkel

Het zal u niet verrassen om hier te lezen dat Piano Select aan bovengenoemde zaken en kwaliteitsaspecten veel aandacht schenkt. Onze medewerkers zijn allen pianotechnici die alleen de betere piano's inkopen en een instrument in goede conditie brengen voor de verkoop. Alle instrumenten worden voor aflevering nagezien, indien nodig wordt slijtage aangepakt en alle instrumenten zijn afgeregeld en gestemd. Vraag gerust om de piano die u op het oog hebt ook aan de binnenzijde te mogen bezichtigen. Wij nemen dan de technische staat met u door.

Bekijk onze Yamaha U1 prijslijst;
Of de Yamaha U3 prijslijst;
Of de Yamaha silent piano prijslijst.

Openingstijden

Welkom bij Piano Select

MAATREGELEN CORONAVIRUS
Ook in deze periode helpen wij u graag in uw zoektocht naar een piano of vleugel van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld via productvideo's of videoverbinding. Zo kunnen we u informeren waar u als klant op moet letten bij het aanschaffen van een instrument, en delen wij onze passie voor het werk wat wij doen. Lees hier onze maatregelen en mogelijkheden inzake het coronavirus. 

Aanbieding tijdens de Lockdown-periode:
Uw pianogeluid uitzetten, en op uw akoestische piano met een hoofdtelefoon spelen? Dat is mogelijk met een Silent Systeem! Geen geluidsoverlast voor uw huisgenoten en buren, en ideaal als u ongestoord voor uzelf wilt oefenen met behoud van uw akoestische speelgevoel.

Voor klanten binnen 25 km van onze showroom bieden wij 10% korting op de Genio Silentsystemen, en rekenen wij geen reis- en inbouwkosten. Wilt u weten of een Silent Systeem geschikt is voor uw piano? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

maandag open op afspraak c.q. stemafspraken
dinsdag 10.30 - 17.00 uur
woensdag 10.30 - 17.00 uur
donderdag   open op afspraak c.q. stemafspraken
vrijdag 10.30 - 17.00 uur
zaterdag 10.30 - 17.00 uur

Adres & Route

Piano Select
H.A. Lorentzstraat 120
3331EE Zwijndrecht
Zuid-Holland
Tel. 078-6127088

Partners

Piano Select is
gecertificeerd JUPA dealer
Lid JUPA

Dealer Genio Silent Systemen
Genio Silent Systemen dealer