(5) is de piloot. Deze kan in hoogte versteld worden en dient zodanig te staan dat het mechaniek precies in beweging komt op het moment dat de toets ingedrukt wordt. Na verloop van jaren ontstaat er ruimte tussen de piloot en het mechaniek. U kunt dit ontdekken door de toets aan het voorste randje op en neer te drukken. U voelt dan de zogenaame “lucht” die er niet hoort te zijn.
(6) betreft de afregeling van het sustain pedaal (rechter pedaal). Deze dient zodanig afgeregeld te worden dat er geen verschil in de demperstand optreedt als een toets is ingedrukt en daarna het pedaal wordt ingetrapt.
Bij (7) vindt u het demper lepeltje. Deze zet de demper in beweging. De demper moet van de snaar loskomen bij een half indrukte toets.
Inwerking vocht
Een droge omgeving is niet bevordelijk voor een piano (gemiddeld lager dan 40% relatieve vochtigheid), maar plaatsing in een te vochtige omgeving (gemiddeld boven 65% relatieve vochtigheid) is op de lange termijn ook niet goed. U herkent dit aan roestige snaren, roestige stempennen en donkere vlekken op het blanke hout van het mechaniek en de toetsen. Laat een dergelijke piano zeker staan.