Tips voor het kopen van een piano

Een piano of vleugel koopt u niet elke dag. Het is een beslissing die u waarschijnlijk maar één keer in uw leven neemt. Het maken van de juiste keuze is daarom ook belangrijk. Piano Select heeft enkele overwegingen voor u op een rijtje gezet.

Nieuwe piano of een tweedehands?

De keuze tussen een nieuwe of gebruikte piano hangt af van uw budget en eisen. De prijzen van nieuwe piano's zijn grofweg als volgt in te delen:

  • Starterspiano's uit China (vanaf € 2.500,-)
  • Middenklasse piano's (tussen € 7.000,- en € 12.000,-)
  • Semi-topklasse piano's (tussen € 12.000,- en € 20.000,-)
  • Topklasse piano's (vanaf € 20.000,-)

Een gebruikte piano koopt u voor 30% tot 70% van de nieuwprijs, afhankelijk van de leeftijd en de technische staat van het instrument.

In welke klasse moet ik mijn piano zoeken?

De klasse waarin u een piano zoekt, is afhankelijk van uw budget en eisen. Pianisten die al wat langer spelen, willen vaak een piano met veel dynamiek (verschil tussen hard en zacht), een rijke toon en goede speelaard. Dit is enkel te vinden in piano's uit de middenklasse of hoger.
Wilt u beginnen met pianospelen of uw kinderen de mogelijkheid geven een goede spelontwikkeling te creëren, schaf dan ook minstens een middenklasse instrument aan. Uiteraard kunt u, afhankelijk van uw eisen en budget, ook hier weer kiezen tussen een nieuwe piano of een tweedehandspiano.
Starterspiano's (ook wel studiepiano's genoemd) zijn er in vele soorten en maten. Het merk en de leeftijd bepalen de kwaliteit van de piano. Starterspiano's vormen een risicogebied met betrekking tot de kwaliteit. Er kunnen prachtige, degelijke piano's tussen zitten, maar ook goed ogende piano's van zeer slechte kwaliteit.
Ons advies is u goed te laten adviseren over de technische staat van de piano's in de klasse waar u naar op zoek bent.

De technische staat van een gebruikte piano

U kunt veel geld besparen met de aanschaf van een gebruikte piano. Het is dan wel belangrijk dat de technische staat goed is, de klankkleur u aanstaat en de speelaard prettig is. Deze kenmerken kunnen sterk variëren afhankelijk van de leeftijd, het aantal speeluren en het karakter van het instrument.
Met de technische staat wordt bedoeld: de slijtage van het mechaniek; veroudering van de snaren, hamerkoppen, stemblok en de houten onderdelen (bijvoorbeeld de zangbodem); inwerking van vocht; en de mate van het gebruik. Met het karakter wordt de klankkleur bedoeld: dof, romantisch, helder, sparkelend of metalig. De speelaard geeft aan of de toetsen niet te licht of te zwaar lopen en evenredig spelen over het gehele klavier. Zeker voor beginnende pianisten is het van belang dat het klavier een evenredige aanslag heeft. U moet zich voorstellen dat de middelste C op de piano een bepaald gewicht heeft, dan moet de buurman-toets (een B) hetzelfde gewicht hebben. Wanneer dit niet het geval is, leert u of uw kinderen verkeerd piano spelen aangezien in dat geval de ene noot harder aangeslagen moet worden dan de andere noot. Net als wanneer kinderen leren lopen, is het van belang dat dit in gelijke stapjes gebeurt en niet met aan de linkervoet een schoen met een dik profiel en aan de rechtervoet een schoen met een dun profiel. Dit soort scenarios komen we vaak tegen bij starterspiano's die via de particuliere tweedehands markt worden aangeschaft, vaak komt daar geen technische beoordeling aan te pas. Wij geven het advies om de piano altijd technisch goed af te regelen, dit kan bij uw huidige piano wanneer u twijfelt over de aanslag, of bij de piano die u aanschaft via een particulier. In geval van aankoop in een winkel zal de afregeling en technische staat zeker in orde moeten zijn. Stel vooral veel vragen tijdens uw bezoek. Meer informatie over het beoordelen van een piano kunt u hier lezen.

Prijs en levensduur occasion piano

Vaak is er een duidelijk verband tussen de nieuwprijs van een piano en de verwachte levensduur van het instrument. De goedkoopste piano’s gaan ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Een goed gebouwde middenklasse piano slijt langzaam en kan bij normaal gebruik (gemiddeld 1 uur per dag) 60 tot 80 jaar meegaan. Bij zeer intensief gebruik kan een goede piano daarentegen al na 15 jaar volledig op zijn. Denk hierbij aan het instrument van een pianoleraar, concertpianist of muziekschool. Deze wordt immers vele uren per dag, alle dagen van de week bespeeld. Piano Select selecteert hoge kwaliteit occasion piano's met minimale slijtage op het mechaniek, klavier en besnaring. Doordaar bieden wij al jonge piano's aan die met gemak 80 jaar meegaan, tegen 50% van de nieuwwaarde, plus uitgebreide garantie.

Lees hoe u zelf de staat van een piano kunt beoordelen

Bekijk onze Yamaha U1 prijslijst;
Of de Yamaha U3 prijslijst;
Of de Yamaha silent piano prijslijst.

Naar top pagina

Openingstijden

Welkom bij Piano Select

MAATREGELEN CORONAVIRUS
Ook in deze periode helpen wij u graag in uw zoektocht naar een piano of vleugel van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld via productvideo's of videoverbinding. Zo kunnen we u informeren waar u als klant op moet letten bij het aanschaffen van een instrument, en delen wij onze passie voor het werk wat wij doen. Lees hier onze maatregelen en mogelijkheden inzake het coronavirus. 

Aanbieding tijdens de Lockdown-periode:
Uw pianogeluid uitzetten, en op uw akoestische piano met een hoofdtelefoon spelen? Dat is mogelijk met een Silent Systeem! Geen geluidsoverlast voor uw huisgenoten en buren, en ideaal als u ongestoord voor uzelf wilt oefenen met behoud van uw akoestische speelgevoel.

Voor klanten binnen 25 km van onze showroom bieden wij 10% korting op de Genio Silentsystemen, en rekenen wij geen reis- en inbouwkosten. Wilt u weten of een Silent Systeem geschikt is voor uw piano? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

maandag open op afspraak c.q. stemafspraken
dinsdag 10.30 - 17.00 uur
woensdag 10.30 - 17.00 uur
donderdag   open op afspraak c.q. stemafspraken
vrijdag 10.30 - 17.00 uur
zaterdag 10.30 - 17.00 uur

Adres & Route

Piano Select
H.A. Lorentzstraat 120
3331EE Zwijndrecht
Zuid-Holland
Tel. 078-6127088

Partners

Piano Select is
gecertificeerd JUPA dealer
Lid JUPA

Dealer Genio Silent Systemen
Genio Silent Systemen dealer